maanantai 11. maaliskuuta 2013

Fakta: Suomalaisessa mediassa levitetään propagandaa

Ilmaisin aikaisemmin Facebookissa mielipiteeni Savon Sanomien toimittajasta Asta Tenhusesta erään hänen artikkelinsa perusteella.


Vastaukseni kommenttiin alkoi kasvaa jo blogikirjoituksen kokoiseksi teokseksi joten tuntui johdonmukaiselta myös julkaista se blogissa.

No mikäs minua sitten vaivaa uutisoinnissa?

Toimittaja välittää otsikoinnillaan sellaisen viestin, että joku olisi kannabispäissään ajanut jonkun perään. Vasta artikkelitekstistä saa selville, että ainoa yhteys kannabiksen ja peräänajon välillä on epäillyn väittämä siitä, että olisi käyttänyt kannabista viikkoa ennen tapahtumaa. Väittämä itsessäänkin on hyvin todennäköinen yritys selittää pikahuumetestin positiivinen tulos, koska yleisen käsityksen mukaan kannabis näkyisi testeissä paljon kauemmin, kuin sen vaikutus. Epäillyn pikatesti näytti artikkelitekstin mukaan positiivista amfetamiinille, mutta artikkelista ei saa edes selvää saatiinko positiivinen testitulos jollekkin muulle aineelle.

Toimittaja on toiminut sensaationhakuisella otsikoinnillaan hyvän journalistisen tavan vastaisesti eikä kyennyt edes kirjoittamaan uutisartikkelia niin, että se täyttäisi uutisen perusedellytykset: vastata selkeästi mitä-, missä-, milloin-, miksi-, miten- ja kuka-kysymyksiin. Lisäksi on vähintäänkin kummallista, että toimittaja valitsi artikkelissa huomionkohteeksi juurikin kannabiksen, vaikka artikkelissa mainitaan ainoastaan positiivinen amfetamiinitestin tulos. Kortistoon toimittaja joutaisi mielestäni ihan sen tähden, että työttömänä on varmasti toimittajia, jotka kykenisivät puolueettomaan ja asialliseen uutisointiin ja jotka siten olisivat pätevämpiä toimittajan työtä tekemään.

Kyseinen toimittaja on aiemminkin paljastunut puolueelliseen aiheen käsittelyyn kannabiksen ollessa kyseessä. Googlaa Asta Tenhunen. Tämän toimittajan "uutisartikkelit" ovat toistuvasti propagandaa jonka tavoitteena on yleisen mielipiteen taivuttaminen kannabisvastaiseksi.

Toimittajalla saa olla henkilönä omia mielipiteitä, aatteita ja tavoitteita, mutta se taas ei ole sopivaa, että ne ilmenevät harhaanjohtavana otsikointina, virheellisten tietojen sijoittamisena artikkeleihin, kunnianloukkauksina ja puolueellisten lähteiden käyttämisenä.

Käynnissä on kansalaisaloite kannabiksen käytön ja hallussapidon rangaistavuudesta luopumisesta ja yleinen mielipide kannabiksesta on ollut myönteisempi kuin aikaisemmin. Tämä saa monet vannoutuneet kannabiksen vastustajat käyttämään arvelluttaviakin keinoja yrittäessään muokata yleistä mielipidettä. Tämä toimittaja sattuu olemaan näkyvä esimerkki siitä, millaisia keinoja kannabiksenvastustajien leirissä kannatetaan.

Mikäli kuulit kansalaisaloitteesta vasta nyt, voitkin kiittää tätä toimittajaa allekirjoittamalla aloitteen.

Aiheeseen liittyvää:

http://k4rv1n3n.puheenvuoro.uusisuomi.fi/132133-voiko-sanomalehteen-luottaa
http://mikaisomaa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/132470-oikaisuvaatimus-savon-sanomille
http://kieltolaintoinenkierros.blogspot.fi/2013/02/inhoa-pelkoa-ja-muutama-rypsipossu.html
http://uusimaailmanjarjestys.wordpress.com/2012/08/03/propaganda-ja-nykyaikainen-sodankaynti-informaatiosota/
http://postimage.org/image/v995j6szt/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti