tiistai 6. toukokuuta 2014

Rationaalisesta ajattelusta

Eräs henkilö tiivisti aika hyvin myös minunkin ajatukset uskovaisista:

"Jos puuttuisitte vain omiin asioihinne, niin ei haittaisi yhtään ja ois hienoa kun saisitte olla iloisia ja onnellisia harhoissanne. Mutta jumalauta kun pitää sotkeutua kaikkien muidenkin asioihin ja pilata tätä maailmaa valtiollisella tasollakin." Linkki

Koska maailma on uskontoja täynnä, täytyy olla ajattelussa joku vika, jos on sitä mieltä, että juuri se uskonto, jonka vaikutuspiirissä on pienestä asti ollut, olisi se "oikea usko". Kaikella todennäköisyydellä se on yksi niistä vääristä uskoista. On tärkeää selvittää mikä se oikea usko on, koska uskomukset vaikuttavat omaan toimintaan ja siten ympäröivään maailmaan. Etenkin jos lähipiirin uskonnossa pelotellaan vääräuskoisten joutuvan johonkin kaameaan paikkaan, jossa kidutetaan ikuisesti(helvetti tai muu vastaava paikka), luulisi löytyä motivaatiota selvittämään, ettei joudu itse liemeen.

No miksei se isin ja äitin usko olisi se oikea? Ajatellaanpa asiaa vaikka niin, että laitetaan pussiin 200 mustaa helmeä ja yksi valkoinen. Saat poimia pussista katsomatta yhden helmen. Mitä luulet, että jäi käteen? Sama periaate pätee moneen muuhunkin uskomukseen ja käsitykseen, joka on tullut omaksuttua lähipiiristä nuorempana. Kukaan ei voi valita, millaiseen perheeseen ja yhteisöön syntyy, mutta sen voi valita, millaista lähdekritiikkiä harrastaa lähimmäisten kertomiin "faktoihin". Ihminen on erehtyväinen. Sillä on taipumusta luulla faktoiksi hölynpölyä. Siksi kriittinen ajattelu on erityisen tärkeää. Bahai-uskoon kuuluvia argumentit väärään uskoon uskomisesta eivät varmaankaan vakuuta, mutta oman kokemuksen mukaan he arvostavat jo enemmän itsenäistä ajattelua.

Ei tule yllätyksenä varmaan sekään, että usein uskonnollisissa yhteisöissä paheksutaan asioiden kyseenalaistamista "kinasteluna" tai leimataan jotenkin muuten negatiiviseksi asiaksi. Boko Haram kaappaa tyttöjä kouluista ja myy ne vaimoiksi. Jehovantodistajien keskuudessa ei olla katsottu hyvällä korkeamman tutkinnon suorittamista. Kristillisissä yhteisöissä niinkuin muslimienkin keskuudessa vältellään henkilöä joka on eri mieltä auktoriteettisemman henkilön kanssa uskon asioista.(Oma subjektiivinen kokemus)

On selvää, että uskonnolliset yhteisöt näkevät koulutuksen ja kasvaneen kyvyn kriittiseen ajatteluun uhkana itselleen. Sitä se onkin. Peruskouluun tulisi ehdottomasti saada jo ala-asteella alkava filosofia ja psykologia, joissa opittaisiin kriittistä ajattelua ja tunnistamaan omia ajatuksen vinoumia. Koko planeetalla on huutava pula ihmisistä, jotka kykenevät kriittiseen ajatteluun. Vain ymmärtämällä korkeammalla tasollla ympäröivää maailmaa, sen yhteyksiä ja vuorovaikutuksia, voimme lisätä hyvinvointia kaikissa yhteiskuntaluokissa ja tehdä valintoja, joita ei ihan heti tarvitse huomata vääriksi. Ajatelkaa sitä.


Välineitä rationaaliseen ajatteluun löydät täältä. Jos pidät Harry Potter -sarjasta ja rationaalisesta ajattelusta, tulet varmaankin nauttimaan kirjasta Harry Potter and the Methods of Rationality. (Ei sovi himouskovaisille, koska kuvittelevat taikuuden olevan ihan todellinen tässä maailmankaikkeudessa vaikuttava ilmiö.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti